Bakdag.

Älskar att ha frysen full med mat/maträtter/bröd som går snabbt att tina när man har bråttom eller helt enkelt inte orkar laga något så idag har jag och Drein stått i hela dagen och bakat matbröd fyllt med massa goda saker.

50 g margarin
6 dl mjölk/vatten
50 g jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
1½ l vetemjöl

Smält matfettet tillsammans med mjölken eller vattnet (jag brukar blanda 3dl mjölk, 3 dl vatten) och värm tills det är ljummet. Rör ut jästen med en del av degspadet tills det är löst och häll sedan på resen av degspadet tillsammans med saltet och sockret. Häll på ca 3/4 av mjölet och arbeta snabbt in.
Låt jäsa under bakduk på varm plats ca 30 minuter.
Knåda till resten av mjölet tills degen släpper bordfeet lätt och börja sedan kavla ut den tunnt.

Här kommer det spännande! du får nu välja din egen form på bröden. Jag brukar blanda lite och göra avlånga, fyrkantiga, runda eller det som är enklast - Ta et passande runt föremål, ca 10-15 cm i diameter, och använd den till att skära ut lagom stora rundningar. Man kan även kavla rundingarna lite extra så de blir tunnare innan man gör fyllningen. Lägg sedan fyllningen i mitten och lägg den ena kanten över den andra och klämm ihop dem väl så har du förhoppningsvis söte små piroger.

Förslag på fyllning:

Köttfärs och fetaost
Ost/skinka och oregano
Fetaost och pesto
Spenat och fetaost
Ost, pepperoni och pesto
Kycklingbitar och ost

I princip vad du än gillar.
När fyllningen är i kan du låta den jäsa ca 20 minuter till under bakduk innan du sätter in dem på ca 180 c i ca 10 minuter eller tills de blir gyllene. Du kan pensla dem med vatten innan du sätter in dem i ugnen om du vill ha ytan lite knaprigare.

Dessa är Perfekt att frysa in eller ta med dig till lunch på jobbet!
Lite sallad till så har du en perfekt liten måltid :)






Kommentarer
Postat av: fuck you i´m from småland

Hehe tack! :) Jag hade askul igår!

Oj, julklappar redan? Jag har inte ens funderat över det överhuvudtaget.. haha.. Kanske dags att börja!



Ok, va har hänt med foten?

2009-11-15 @ 20:25:16
URL: http://martinastork.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0